Geen geld maar toch een nieuwe mobiel?

Vroeger was het vrij simpel; je ging een nieuw abonnement afsluiten en daar ‘kreeg’ je een mobiele telefoon bij.

smartphoneDat hebben we maar even tussen aanhalingstekens gezet, omdat je hier natuurlijk gewoon zelf voor betaalde. Veel mensen waren zich hier echter niet van bewust en dachten dat de providers uit de goedheid in hun hart de telefoon verstrekte. Dat is uiteraard niet waar, sterker nog er werd flink op verdiend. Want de telefoons werden in principe gewoon afbetaling aan je verstrekt. In feite had je dus gewoon een persoonlijke lening afgesloten voor het abonnement, waar je het bestaan niet eens van afwist.

Slimme consumenten wisten dit natuurlijk eigenlijk al veel langer. Ging je namelijk puur het abonnement vergelijken met een sim only abonnement, dan was je voor die abonnementsvorm veel voordeliger uit voor precies dezelfde bundel. De extra kosten zaten hem dus in de mobiele telefoon, die moet immers ook voldaan worden. Tegenwoordig kun je nog steeds een telefoon bij je abonnement krijgen.

Maar je hebt eigenlijk altijd een mobiel op afbetaling, waar je dus ook daadwerkelijk een echte lening voor afsluiten. Hierdoor moesten consumenten die hier interesse in hebben, bewijzen dat ze het abonnement kunnen betalen. Met loonstroken en al. Ook wordt de lening geregistreerd bij het kredietbureau, waardoor je dus een stuk minder kunt lenen voor andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek of eventueel een auto.

Is het slim?

Een lening afsluiten kan in bepaalde gevallen een optie zijn. De bedragen voor een smartphone zijn niet heel erg hoog, vaak onder de €600,-. Maar je moet er wel goed over nadenken. Iets kopen waar je eigenlijk het geld nog niet voor hebt, is natuurlijk niet de beste oplossing. Daarnaast wordt de mobiele telefoon met de dag minder geld waard.

Je hebt dus geld geleend voor iets dat zijn waarde niet vasthoud. Ook kunnen zoals aangegeven andere leningen in het geding komen, zoals je aanvraag bij een hypotheek. Je moet er dus heel erg goed over nadenken. Als je wat langer door spaart, kun je de telefoon waarschijnlijk gewoon zonder lening aanschaffen. Dan betaal je niet nog jaren lang iedere maand voor je telefoon.

 

Comments are closed.